Природа и туристически маршрути

Местността е една от малкото с туристически обекти, но останала незасегната от презастрояване и запазила автентичната си планинска красота. Намира се в близост до Национален парк "Рила", известен със своето разнообразие на растителни и животински видове, характерни ландшафти и обекти на неживата природа.

Районът позволява практикуването на различни видове туризъм и спорт, като пешеходни преходи , планиниско колоездене и офроуд през лятото и ски или моторни шейни през зимата.

Трещеник е  удобен изходен пункт за множество пешеходни маршрути в Рила планина.Могат да се направят интересни екскурзии до живописните местности Нехтеница и Мечата дупка, Якорудския циркус и Якорудските езера, до Казанския циркус и Казанските езера, до Грънчарския циркус и Грънчарските езера . С джип или пеша по черен път може да се отиде и до язовир "Белмекен" или до впечатляващата клисура Връви Секул.

Основни пешеходни маршрути от хотела

Участниците в пешеходните турове ще могат да се насладят на красотите на Рила планина, вдишвайки свежия планински въздух и любувайки се на кристалните води на Якорудските езера.

Маршрутите са могат да се подсигурят с опитен планински водач грижещ се за сигурността и удобството на туристите.

Маршрут 1

Пешеходен тур от Трещеник до местността Нехтеница. Пътеките са маркирани. Натоварването по този маршрут е умерено. Придвижването е по удобни планински пътеки.

Времетраене: 1 час

Маршрут 2

Пешеходен тур от Трещеник до Якорудските езера (Синьото, Рибното и Мъртвото). Пътеките са маркирани. Този пешеходен тур е предназначен за хора с добра физически подготовка.

Времетраене: 2 часа

Маршрут 3

Пешеходен тур от Трещеник до хижата и езерото Грънчар.
Този пешеходен тур е предназначен за хора с добра физически подготовка и издръжливост за преодоляване на големи разстояния. Пътеките са маркирани.

Времетраене: 3 часа

Маршрут 4

Пешеходен тур от Трещеник до хижа Семково. Пътеките са маркирани. Този пешеходен тур е предназначен за хора с добра физически подготовка.

Времетраене: 3,30  часа

Други маршрути
До върховете Суха вапа (2640 м) и Ковач /Налбант/ (2634 м) за добре потготвени и физически издръжливи туристи.

Природни забележителности

Якорудските езера са разположени сред Якорудския циркус, заграден между вр. Суха вапа, главното било и вр. Ковач. Те са група от седем езера, но три от тях са съвсем малки, плитки и през лятото пресъхват. От постоянните езера най-високо разположено е Синьото езеро под вр. Суха вапа на 2 465 м н.в. То е най-малкото от трите езера, с водна площ 8,6 дка и се оттича в Рибното езеро, от което води началото си Голяма Баненска река, приток на Бела Места. Рибното езеро има продълговата форма с дължина 300 м. и ширина до 124 м. Средната му дълбочина е 2,4 м, а най-голямата - 4,5 м. Заема 28,7 дка площ. Мъртвото езеро е безоттточно, то е най-голямо и най-дълбоко от езерата разположени в Якорудския циркус. Дължината му е 340 м, средната ширина е 125 м, а най-голямата му дълбочина - 16,5 м.

Хотел 'Хижа Трещеник'
Хотел 'Хижа Трещеник'
Хотел 'Хижа Трещеник'
Хотел 'Хижа Трещеник'
Хотел 'Хижа Трещеник'

За контакти

Адрес:
гр. София 1618, кв. Павлово
бул.  "Александър Пушкин" №5
партер, маг.3, Карекс 2003 АД

Тел: +359 2 959 33 35

Факс: +359 2 959 36 56

Email: karex@mail.bg

 

Рецепция в Хотел
"Трещеник"

Телефони:
+359 887 52 32 42, +359 886 799 600

Зареждане...